Met meer dan 15 musea is de kans groot dat jij tijdens je bezoek aan Lyon een keuze moet maken. Waar ga je wel en waar ga je niet kijken? Best lastig als er veel leuks is om uit te kiezen. Maar het museum dat je sowieso bovenaan je to do lijstje moet zetten? Het Musée des Confluences! Hieronder lees je waarom.

Een indrukwekkend ruimteschip

Al zou je niet eens naar binnen gaan (wat je natuurlijk wel moet doen), het gebouw waar het Musée des Confluences in gevestigd is, is al de moeite van het bezoeken waard. Bij het zien van dit futuristische gebouw, dat ontworpen is door architectencoöperatie Coop Himmelbau, krijg je bijna het gevoel alsof je de set van Star Wars bent opgestapt, want het lijkt net een ruimteschip.

Maar in feite maak je in dit gebouw geen reis naar de toekomst, maar juist naar het verleden. Helemaal terug naar de geschiedenis van de aarde en de mens. 

What a view!

Mocht je nou niet zo onder de indruk zijn van het museum, dan is je bezoek zeker niet voor niets geweest, want naast dat het gebouw een architectonisch hoogstandje is, heb je vanaf het dakterras ook nog eens een prachtig uitzicht. Het museum bevindt zich namelijk op de plek waar de twee rivieren samenvloeien. 

Neem de kinderen mee

Kinderen en pubers staan niet altijd te popelen om een museum te bezoeken. Nou heeft het vreemde uiterlijk van dit museum wel direct een aantrekkingskracht op de jeugd, en zijn ze eerder geneigd om de boel te willen verkennen. Maar ook de exposities zelf geven genoeg aanleiding om jeugd mee te nemen. Want wie houdt er nu niet van dino’s?

Het museum beschikt over een aantal skeletten van deze uitgestorven beesten. Vanbinnen is het museum met de vele grote ruimten, trappen en uitkijkpunten ook al heel vermakelijk. 

Boeiend

Niet alleen de kinderen zullen het museum fascinerend vinden, ook voor volwassenen is er voldoende te ontdekken. Zoals gezegd gaat het museum terug in de tijd. Het is daarmee opgedeeld in verschillende afdelingen, de ontstaansgeschiedenis van de aarde, een afdeling die zich verdiept in de maatschappij en de mens, en er wordt ook gekeken naar de diverse levensvormen op aarde en hoe we omgaan met het hiernamaals.

Er zijn opgezette dieren, waarbij vooral de insectenafdeling uitgebreid en indrukwekkend is, en meteorieten en allerlei gesteenten. Het is een zeer diverse verzameling, waar je met gemak een paar uur kunt ronddwalen. 

Tijdelijke exposities

Naast de vaste exposities kun je uiteraard ook de tijdelijke exposities bekijken. Wat hier te zien is, is uiteraard telkens weer anders. Van een hoofddeksels-tentoonstelling tot een expo die volledig in het teken staat van dromen en hoe dromen afgebeeld zijn in verschillende culturen en in de loop der tijd. Leuk om je te laten verrassen!