Of je nou een echte kenner bent of een leek; iedereen kan wel zien dat Lyon qua architectuur veel te bieden heeft. Vooral de combinatie van het historische centrum en de moderne architectuur in de hippe wijken van de stad maken Lyon een aantrekkelijke bestemming voor mensen die zich graag vergapen aan bijzondere gebouwen. Maar wat mag je nou, als architectuur-fan, écht niet missen als je in Lyon bent?

Vieux Lyon

Voor veel fans van architectuur al genoeg reden voor een bezoek aan Lyon is het historisch centrum, de wijl Vieux Lyon. Deze wijk, die uit drie kleinere woonwijken bestaat, dateert van 100 v.Chr. en heeft een plekje op de UNESCO-werelderfgoed lijst. De middeleeuwse en renaissancistische gebouwen zijn nog prachtig intact gebleven. Maak een reis door de tijd en waan je even in een periode waarin Lyon bekend stond om de geweldige markten, die ook de welvaart van de stad in stand hielden. Ontdek de Gotische elementen in de architectuur op eigen houtje of laat je rondleiden door een van de kundige tourgidsen. 

Basilique de Notre Dame de Fouvière

Op de top van de heuvel Fourvière houdt de basiliek Notre Dame de Fourvière de wacht over Lyon. Het is dan ook het bekendste bouwwerk in Lyon, omdat je het vanaf zoveel plekken kunt zien. Onder architectuur van Pierre Bossan werd de basiliek gemaakt van 1872 tot 1884. Nog tot 1964 werd er gewerkt aan het interieur van de basiliek. De basiliek kun je makkelijk bereiken via een kabelbaan, maar een wandeling is natuurlijk ook mogelijk, bijvoorbeeld over de loopbrug Quatre-Vents. Het uitzicht over de stad, vanuit de basiliek is prachtig en met goed weer zie je wellicht de Alpen liggen.
De rijk gedecoreerde kerk is dan misschien niet erg oud, maar toch zeer de moeite waard om te bezoeken. 

De traboules

De geheime doorgangen, of traboules, waarvan je er in heel lyon meer dan 200 tegen kunt komen bieden een heerlijk inkijkje in verborgen hofjes, trappenhuizen en galerijen. Je kunt zelf een speurtocht starten om deze traboules te ontdekken, maar je kunt ook even langs de Franse VVV lopen met je kaart en vragen om een beetje hulp om de leukste doorgangen te vinden. 

La Confluence

Het leukste van Lyon is dat al die historie geflankeerd wordt door moderne stedelijke architectuur. Vooral het bruisende stadsdeel La Confluence is een must see als je van moderne architectuur houdt. Een wandeling rondom de haven is een mooi startpunt. Hier vind je ook de bijzondere gebouwen Cube Orange en Cube Vert die je bovendien ook vanaf het water van de Saône kunt ontdekken. Uiteraard kan je de wijk Confluence niet verlaten zonder Musée Confluence te bezoeken. Het architectencollectief Coop Himmelb(l)au is verantwoordelijk voor de creatie van dit pand. 

Klooster Sainte Marie de la Tourette

Op ongeveer een half uurtje rijden van Lyon kom je bij het klooster van Sainte-Marie de la Tourette, kortweg la Tourette. Aan de architect Le Corbusier, werd gevraagd om een klooster te ontwerpen dat een ‘stille woning voor honderd lichamen en honderd harten’ zou zijn. Want centraal in een klooster staat immers rust, stilte en bezinning. Alles in dit gebouw is dan ook gecreëerd met dit in gedachten. Alles is sober en strak. En voor sommigen zal het pand eerder aandoen als een gevangenis. Toch is het ook ruimtelijk en licht.