Als je van plan bent om Lyon te bezoeken, mag je de traboules niet missen. Maar wat zijn traboules eigenlijk? En waarom zijn ze zo bijzonder?

Wat zijn traboules? 

Traboules zijn smalle, overdekte doorgangen die dwars door de gebouwen van Lyon lopen. Ze zijn een uniek kenmerk van de stad en bieden een geweldige inkijk in de geschiedenis en architectuur van Lyon. Deze verborgen pareltjes werden oorspronkelijk gebruikt door zijdehandelaren in de 4e eeuw, maar werden later ook gebruikt door verzetsstrijders. Tegenwoordig zijn ze erg geliefd bij toeristen. Er zijn in heel Lyon meer dan 200 van deze geheimzinnige doorgangen.

Mysterieuze deuren 

Een van de meest interessante aspecten van de traboules is hun mysterieuze karakter. Veel van deze doorgangen zijn verborgen achter onopvallende deuren en alleen te vinden met de hulp van een lokale gids of door goed te letten op de markeringen op de gevels. Het verkennen van de traboules voelt als het ontdekken van een verborgen wereld, vol met verrassingen en geheimen.

Maar de traboules zijn niet alleen interessant vanwege hun geschiedenis. Het is ook een mooie  manier om de stad te verkennen en te ontsnappen aan de drukte van de straten. Door de traboules te gebruiken kun je snel en gemakkelijk van de ene naar de andere wijk van Lyon navigeren. 

Populaire traboules 

Een van de meest bekende traboules is de Passage Thiaffait, gelegen in de wijk Croix-Rousse. Deze prachtige doorgang dateert uit de 19e eeuw en staat bekend om zijn historische architectuur en levendige sfeer. Hier kun je wandelen langs oude stenen muren en kleurrijke deuren, terwijl je geniet van het uitzicht op de stad beneden.

Een andere populaire traboule is de Cour des Voraces, een historische binnenplaats die verbonden is met de Rue Saint-Jean. Deze sfeervolle doorgang is een favoriete plek voor fotografen en kunstenaars, vanwege zijn pittoreske uitstraling en rijke geschiedenis. 

De langste traboule vind je bij nummer 54 aan de Rue St Jean. Je ontdekt er maar liefst vijf mooie binnenplaatsen en aan het eind sta je in de rue du Boeuf.

Tips voor het ontdekken van de traboules 

Wat is de beste manier om de traboules te verkennen? Begin je avontuur ’s ochtends wanneer de meeste gangen toegankelijk zijn. Je kunt online lijsten vinden met adressen van traboules, maar overweeg ook een lokale gids te boeken voor een diepere verkenning. Respecteer de privacy van de bewoners en maak niet teveel lawaai tijdens je ontdekkingstocht. Neem alle tijd om te verdwalen in de kronkelende steegjes en verborgen doorgangen van Lyon, en laat je verrassen door wat je onderweg allemaal tegenkomt.

Wat kun je nog meer doen in Lyon? 

Naast het verkennen van de traboules biedt Lyon nog veel meer te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de prachtige basiliek Notre-Dame de Fourvière, geniet van een ontspannen wandeling langs de oevers van de Rhône en de Saône, of proef de heerlijke lokale gerechten in een van de vele bouchons, traditionele restaurants in Lyon. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan het Musée des Beaux-Arts, een van de grootste kunstmusea van Frankrijk, en de levendige markten zoals Les Halles de Lyon Paul Bocuse te verkennen. Met zijn rijke geschiedenis, bruisende cultuur en heerlijke gastronomie heeft Lyon voor elk wat wils.