De stad Lyon beschikt over 23 musea die uiteenlopende dingen tentoonstellen, van oude meesters tot moderne kunst. Een van die musea is het Musée de Miniature et Cinéma, dat je vindt in het hart van de stad. Een uniek museum dat de verbeelding prikkelt en jou meeneemt op een fascinerende reis door de wereld van miniaturen en wereldberoemde (en minder bekende) cinema. Of jij nou elk item van de films gelijk herkent of een echte nitwit bent als het om cinema gaat, dit museum is voor iedereen boeiend. Dus bewonder de magie van film en miniaturen in dit opmerkelijke museum. 

Verbazingwekkende miniatuurwerelden

Wat moet er een enorme hoeveelheid tijd in al die miniaturen zitten die je kunt bewonderen in het Musée de Miniature et Cinéma. Want bewonderen doe je eigenlijk als vanzelf bij het zien van deze indrukwekkende collectie minatuurwerelden. De miniaturen zijn veelal gebruikt als filmsets en verbeelden middeleeuwse kastelen of juist futuristische steden. De mate van detail is echt verbluffend en elke miniatuur vertelt zijn eigen verhaal en toont het vakmanschap waarmee miniatuurkunstenaars de miniwereld gecreëerd hebben. Het is mooi dat de miniaturen de afsluiter van de tentoonstelling zijn, want dat verdienen ze ook echt. 

Filmquizje

Het museum nodigt uit om terwijl je rondloopt een filmquizje te doen. Wie herkent de props als eerste? Voor cinefielen zal dat overigens vaak een makkie zijn, want er zijn hier heel wat topstukken te vinden. Denk aan items die achter of voor de schermen gebruikt werden in films als Harry Potter, Pirates of the Caribbean, Jurassic Park, Chucky en ga zo maar door. De collectie is groot en je kijkt je ogen uit terwijl je ondertussen allemaal leuke weetjes en feitjes te weten komt over de betreffende items en films. Je gaat ineens met hele andere ogen naar film kijken. 

Geschiedenisles

Tegenwoordig komen films tot stand met gebruik van allerlei vernuftige digitale snufjes, maar dat ging vroeger natuurlijk heel anders. Het Musée de Miniature et Cinéma heeft een uitgebreide verzameling historische filmapparatuur en rekwisieten die de evolutie van cinema en de filmwereld mooi in beeld brengt. Van primitief uitziende filmcamera’s uit het prille begin tot de geavanceerde technologie van nu; als bezoeker maak je een tijdreis door de filmgeschiedenis, waardoor je een duidelijk beeld krijgt en meer waardering voor het vak. Het is daarmee niet alleen een museum dat vermaak biedt, maar er zit ook echt een educatieve kant aan een bezoek aan het Musée de Miniature et Cinéma. 

Interactieve ervaring voor jong en oud

De leukste musea zijn die musea waar er meer te doen is dan alleen kijken met je ogen. Want hoe indrukwekkend een collectie ook is, alleen kijken gaat na verloop van tijd toch een klein beetje vervelen. Vooral voor de wat jongere bezoekers, met een wat kortere spanningsboog. Hoewel er in dit museum juist voor de jongere filmliefhebber meer dan genoeg te bewonderen is, kun je toch ook zelf met van alles aan de slag om het nog leuker te maken. Denk aan het uitproberen van bepaalde make-up technieken of het maken van animaties. En natuurlijk kun je ook zelf een miniatuur scène creëren. Ontdek nieuwe talenten bij jezelf of je medebezoekers en laat je van je creatieve kant zien!

In het hart van het oude centrum

Het Musée de Miniature et Cinéma is een mooi overzichtelijk museum, waar je je rustig een of een paar uur kunt vermaken. Je bent er in ieder geval niet een hele dag zoet mee. Maar dat geeft je de gelegenheid om de rest van het historische centrum van Lyon te verkennen. Slenter door de charmante straatjes, neus in kleine boetiekjes of strijk neer op het terras van een van de talloze restaurants of cafés, als perfecte afsluiter van je museumbezoek. 
Musée Cinéma & Miniature
60, rue Saint Jean
69005 Lyon – France