Wie tijd doorbrengt in Lyon leert al snel dat deze Franse stad veel meer is dan alleen een punt dat je tegenkomt op weg naar je uiteindelijke vakantiebestemming. Het is eigenlijk zonde om Lyon alleen als onderbreking van je reis te zien, want je hebt echt wel meerdere dagen nodig om optimaal te genieten van alles wat deze stad te bieden heeft. Ook wanneer je op reis bent met kinderen, jong of al in de puberteit, is er van alles te beleven. Maar waar in Lyon moet je zijn om het je kinderen naar de zin te maken én zelf ook lekker te ontspannen? Wij zetten het voor je op een rijtje in dit ultieme overzicht van leuke activiteiten met kinderen in Lyon. 

De traboules

Vieux Lyon, oftewel het historische centrum van Lyon is sowieso iets wat je niet mag missen tijden je bezoek aan deze prachtige stad. Het is niet voor niets dat dit oude deel van Lyon een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft weten te veroveren. Als volwassene is het heerlijk om door deze authentieke straatjes te slenteren en te genieten van de architectuur, maar ook kinderen vinden het vaak leuk om in zo’n sprookjesachtige omgeving op ontdekkingstocht te gaan. Vooral als je ze vertelt dat er allemaal geheime doorgangen zijn, die je samen gaat opsporen. Want dat is namelijk wat de beroemde traboules van Lyon zijn. Verborgen deuren, geheimzinnige steegjes, die je van de ene naar de andere straat brengen en waar je stukje Lyon ontdekt die je anders nooit zou zien. Maak er een spannend avontuur van!

Zijn je kinderen nog heel klein, laat de buggy in dit deel van Lyon dan achterwege en kies voor een draagdoek in verband met de toegankelijkheid. 

De parken

Lyon heeft verschillende mooie parken met fijne speeltuintjes, waar je heerlijk in het gras kunt gaan liggen met lekkere snacks, terwijl je kinderen in de speeltuin of op het veld ravotten. Het bekendste park, waar je wel een hele dag kunt doorbrengen zonder je te vervelen, is Parc de la Tete d’Or. Hier vind je niet alleen prachtige botanische tuinen, maar ook een gratis dierentuin, waar je giraffen, olifanten en nog veel meer andere dieren kunt bewonderen.

Ook als je graag actief bezig bent kun je hier je hart ophalen door lekker te fietsen, wandelen, skaten, skeeleren of minigolfen.

Bijzonder leuk zijn de tentoonstellingen die in de zomer georganiseerd worden en de romantische ijsbaan die er in de winter wordt aangelegd. 

Filmmuseum

Niet alle kinderen worden enthousiast bij het vooruitzicht van een museumbezoek. Wil je toch graag iets cultureels ondernemen dan is de keuze voor het Musée Cinéma et Miniature een goede. Want van dit museum worden zelfs de nukkige pubers blij. Hier vind je de tofste props van allerlei bekende films zoals Harry Potter, Gremlins en Jurassic Park.

Op de bovenste verdieping vind je bovendien het miniaturenmuseum, wat ook een heel leuke verrassing is. Dat mag je ook zeker niet missen. 

Rondvaartboot

Kleine kinderen hebben doorgaans wat kortere benen. Eindeloos door de stad wandelen is dan vaak een uitdaging. Wil je toch zoveel mogelijk van de stad zien, dan is het heel leuk om dat te doen vanaf het water. Lyon leent zich daar uitstekend voor met de rivieren de Rhône en de Saône die samenkomen bij de stad. Je stapt heel eenvoudig op bij een van de touraanbieders, maar je kunt je eerst ook even online oriënteren op prijzen en vertrektijden. Je kunt kiezen uit verschillende rondvaarten die tussen een dik half uur en een uur zitten. Handig om te weten als je kinderen hebt die niet zo lang stil kunnen zitten!

France Adventures Lyon

Zijn je kinderen klaar met de terrasjes en het slenteren? Willen ze Lyon op een iets avontuurlijkere manier beleven en hebben ze geen hoogtevrees? Dan is France Adventures Lyon, het klimpark in de stad, een heel spannend idee. Ook een hele goede manier om Lyon op een andere manier te bekijken, want vanuit de boomtoppen heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Zelfs de allerkleinste peuters van een jaar of twee kunnen al lekker klauteren en voor grotere kinderen zijn de klimroutes lekker uitdagend.

Speeltuinen Lyon

Lyon is een hele kindvriendelijke stad. Er zijn diverse plekjes te vinden waar kinderen lekker vrij en veilig kunnen spelen. Dat is niet alleen heel fijn voor de kinderen, maar ook voor de ouders, die dan hun handen even vrij hebben om te genieten van een wijntje en een hapje. Dat doe je bijvoorbeeld bij Place Bellecour, het gezellige en grootste plein van Lyon, dat bovendien autovrij is. Hier heb je niet alleen een mooi uitzicht op Notre-Dame de Fourvière, maar er is ook een speeltuin waar de kids hun energie kwijt kunnen, terwijl jij lekker neerploft op een terrasje.

Grand Lyon Aquarium

Het woord Grand is wellicht een beetje te groots voor dit aquarium. Want het gaat hier om een vrij kleinschalig aquarium, dat desalniettemin wel heel leuk is voor kinderen. Maar wie hier naartoe gaat, moet niet verwachten een hele middag onder de pannen te zijn. Het is een leerzame onderwaterwereld waar kinderen veel kunnen leren over de vissen die te vinden zijn in de rivieren bij Lyon, maar uiteraard zijn er ook exotische zeedieren te zien.