Wanneer je een citytrip gaat doen denk je er misschien niet direct aan om de natuur in te trekken. Maar in veel steden is de natuur wel degelijk onderdeel van de stad en ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Wanneer je Lyon gaat verkennen is een middag in het Parc de la Tête d’Or eigenlijk wel een must. Net zoals je in New York Central Park niet wilt missen! Hieronder lees je waarom Tête d’Or zeker op je to do-lijstje moet staan. 

Instagram heaven

Wij adviseren je om je telefoon lekker in je tas te laten en gewoon te genieten. Maar als je toch graag plaatjes deelt op je social media, dan is Parc de la Tête d’Or de ideale plek om te zijn. Want hier vind je ontzettend veel instagramwaardige plekjes waar jij je helemaal kunt uitleven met je statief (of partner die de foto’s maakt). Alleen al de entree van het park met het majestueuze hekwerk is indrukwekkend. Het park is bovendien enorm weids, met een oppervlakte van wel 120 hectare. Waar je zeker even wilt poseren, met of zonder je kids, is bij de antieke draaimolens. Deze prachtige carrousels die dateren van 1930 geven een bijzondere sfeer weer en zijn, ook al zijn ze stokoud, voor kleintjes nog steeds erg leuk om in rond te draaien. 

Flora

Wie denkt in een uurtje wel klaar te zijn in Tête d’Or vergist zich. Want er is zoveel te zien en te doen in dit enorme stadspark van Lyon. Wie het leuk vindt om zich onder te dompelen in de botanische wereld kan dat naar hartenlust doen in dit park. Midden in het Parc de la Tête d’ Or vind je namelijk een ware oase. Verspreid over maar liefst acht hectare staat 6.500 m2 aan prachtige kassen, waar je een van de rijkste botanische collecties van Europa kunt bewonderen. Alleen de kassen zelf zijn al schitterend, want het zijn monumentale 19e eeuwse kassen. Plantengekkies kunnen hier helemaal los, want naast alle flora die je er kunt bestuderen, is er ook nog een bibliotheek, herbarium en zaadwinkel, voor je eigen botanische tuintje. Als je je bezoek aan de botanische tuin echt goed wilt doen, boek je er een interessante workshop bij. Extra leuk, je kunt gewoon gratis naar binnen. Dat geldt overigens ook voor de rozentuin. 

Fauna

Wie meer met beestjes heeft dan met plantjes gaat in Parc de la Tête d’Or natuurlijk naar de historische dierentuin die zich in het park bevindt. Ook hier hoef je geen entree te betalen, maar wandel je zo naar binnen. Vooral de giraffen zijn leuk om naar te kijken en omdat het een kleine dierentuin is, kost het je niet heel veel tijd om alles te ontdekken. Toch zijn er zo’n 300 verschillende dieren te vinden, zoals tijgers, olifanten, zebra’s, krokodillen, apen en schildpadden. De dierentuin houdt zich bovendien bezig met het in stand houden van bedreigde of beschermde diersoorten, waarvan er al verschillende geboren werden in het park. In de winter moet je er wel rekening mee houden dat veel dieren niet te zien zijn, omdat ze vanwege de kou in hun binnenverblijf zitten. 

Parc de la Tête d’Or is een kinderparadijs

Bovengenoemde is voor veel kinderen al genoeg om zich een hele of halve dag mee te vermaken. Maar er is nog veel meer te beleven voor kinderen in het stadspark van Lyon. Je kunt als gezin lekker door het park fietsen op de familiefietsen, met die te schattige zonneschermen erop. Maar er zijn ook mini karts voor de kleine coureurs, je kunt het Tête d’Or meertje op om daar (romantisch) te roeien in een roeibootje, een waterfiets of een fluisterbootje. Je kunt het park verkennen door plaats te nemen in het treintje dat rustig door het hele park heen slingert, op de fiets of op een segway. Er zijn kleine skelters en kleine minibootjes voor kleine kinderen. Ook kun je even op adem komen tijdens een authentiek Frans poppenkast theater. En uiteraard zijn er verschillende speeltuintjes waar de kinderen hun energie lekker kwijt kunnen. Het enige risico dat je loopt is dat ze niet weer weg willen uit het park. 

Wil je een hotel dat dichtbij dit prachtige stadspark ligt? Check dan even het hoteloverzicht op Lyon.nl.