Wie bij een stedentrip in Frankrijk alleen aan Parijs denkt, snijdt zichzelf echt in de vingers, want Lyon is niet alleen een van de oudste, maar ook een van de mooiste steden van Europa. Waarom je deze stad in het zuidoosten van Frankrijk zeker niet mag overslaan? En waar Lyon bekend voor is? Dat lees je hieronder. 

Mooie architectuur

Als een stad een mooi historisch centrum heeft en indrukwekkende architectuur, dan heb je eigenlijk al niks anders meer nodig. Het enige was je dan nog hoeft te doen is eindeloos door straatjes struinen, genieten van alles was je ziet en zo nu en dan neerploffen op een terrasje.

In Lyon doe je dat slenteren in het historisch centrum dat dateert van 110 v.Chr. en dat onderdeel uit maakt van UNESCO-werelderfgoed dankzij de rijke historie. De oude pleinen en paleizen spreken enorm tot de verbeelding, net als de indrukwekkende kathedraal van Lyon, voluit voluit église Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne genoemd.
Maar ook wanneer je juist de voorkeur geeft aan modernere architectuur kun je in Lyon goed aan je trekken komen in de postindustriële wijk La Confluence. 

Hoofdstad van de gastronomie

Lyon wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Frankrijk genoemd, en dat is niet voor niets. Overal kom je dan ook de meest sfeervolle en kwalitatief goede eetgelegenheden tegen, waardoor het nog lastig kiezen is. De stad is bovendien de geboorteplaats van chef kok Paul Bocuse, die de Franse keuken zo’n beetje uitgevonden heeft. De man zelf leeft niet meer, maar je kunt nog wel dineren in zijn driesterrenrestaurant L’Auberge Du Pont de Collonges, of simpelweg Paul Bocuse. Dat wil zeggen, als je genoeg in je portemonnee hebt zitten.

Wil je je bankrekening niet helemaal plunderen, dan heb je uiteraard nog ontelbaar veel andere mogelijkheden. Zo kun je ook heerlijk eten in de zogenaamde bouchons de Lyon. Dat zijn kleine restaurantjes die we hier een bistro zouden noemen, waar vroeger arme arbeiders naar toe gingen om een stevige bodem te leggen. Je kunt hier dan ook nog steeds authentieke maaltijden eten waarbij veel vlees wordt geserveerd, zoals worst van ingewanden en schapenpootjes. Niet heel geschikt voor de vegans en vegetariërs onder ons.

Ook leuk is het om lekker over de markt van Quai St Antoine te wandelen  of inkopen voor een picknick te doen bij Les Halles de Lyon waar je eigenlijk alles kunt vinden wat je maar wilt hebben op culinair gebied.

De traboules

Lyon staat ook bekend om de traboules. Wie op pad gaat in het historisch centrum van Lyon moet eigenlijk op zoek gaan naar deze geheime doorgangen die je van de ene straat naar de andere straat leiden. Zo kan het je zomaar ergens een deur openen die jou via een donker gangetje naar een prachtig binnenhofje brengt. Deze traboules zijn voor openbaar gebruik, maar tegelijkertijd geven ze een inkijkje in het leven van de inwoners van Lyon, die gewoon aan de hofjes wonen. Erg leuk, maar wel goed om daar rekening mee te houden.

Het is misschien wel het leukste om zelf op zoek te gaan naar de traboules, maar als je maar beperkt de tijd hebt kun je ook een wandeling door het historisch centrum maken met een gids of bij het Office de Tourisme, het VVV van Lyon zeg maar, vragen of ze het voor je willen aangeven op een kaart. 

De romantiek

Waar Parijs vaak als de stad van de liefde wordt gezien, doet Lyon helemaal niet onder voor de Franse hoofdstad als het op romantiek aankomt. Wij durven zelfs te stellen dat de kleinere stad misschien nog wel romantischer is. Of op zijn minst een heleboel te bieden heeft voor stellen die een romantische stedentrip plannen. Denk aan een wandeling langs de Saône, samen verdwalen in de traboules, of een bezoekje aan Île Barbe, een sprookjesachtig eilandje waar je teruggaat in de tijd, naar de Middeleeuwen. Of wat dacht je van heel simpel: een doosje bonbons uit een van de vele chocolatiers delen terwijl je geniet van het zonnetje in een mooi park.

Rijke historie

De oude binnenstad, of Vieux-Lyon, toont de rijke geschiedenis van de stad in de prachtige gebouwen en monumenten die je daar tegenkomt. De Saint-Jean Kathedraal is daarvan de bekendste. Een imposant gebouw uit de 14e eeuw met een indrukwekkende Romaanse bouwstijl. Maar wat ook zeker de moeite waard is, is het Romeinse Amfitheater en de Fourvière Basiliek. Met zo’n rijk historisch centrum is er heel veel dat je eigenlijk niet mag missen tijdens je bezoek aan Lyon. 

Kunst en cultuur

Ook als het om musea en culturele evenementen gaat is er in Lyon een ruim aanbod. Van moderne kunst tot historische kunst. Van de geschiedenis van de cinema tot een Afrika museum. Het aanbod is heel divers. Ook op het gebied van theater, opera en dans is er genoeg te beleven in deze Franse stad.