Heb je altijd op doorreis als je Lyon passeert, maar heb je de stad zelf nooit verkend?  Dan heb je iets gemist. Lyon is niet alleen mooi, maar ook verrassend veelzijdig. Deze stad heeft veel te bieden, van historische bezienswaardigheden tot culinaire hoogstandjes. Hier zijn enkele van de meest bijzondere dingen van Lyon die je zeker niet mag missen.

De Basiliek Notre-Dame de Fourvière

Je moet absoluut naar de basiliek Notre-Dame de Fourvière. Deze indrukwekkende kerk waakt over de stad vanaf de heuvel Fourvière. De klim naar de top via groene paadjes en door een prachtige rozentuin is echt de moeite waard voor een adembenemend uitzicht. Voor wie de klim te zwaar vindt, is er de funiculaire, een soort tram, die je zo naar boven brengt. Naast de basiliek vind je een goed bewaard gebleven Romeins theater en het Gallo-Romeins museum. Allebei leuk om te bezoeken. 

Lyon: filmstad 

Wist je dat de filmindustrie haar oorsprong vindt in Lyon? De gebroeders Lumière, die in Lyon woonden, ontwikkelden de cinematograaf, de allereerste filmcamera die ook beeld kon projecteren. Het Institut Lumière is een eerbetoon aan hun werk en biedt een geweldige wandeling door de filmgeschiedenis. Een ander interessant museum is het Musée Miniature et Cinéma in Vieux-Lyon. Hier krijg je een kijkje achter de schermen van de filmwereld, met tentoonstellingen van special effects, kostuums en rekwisieten uit bekende films.

Tochtje op het water 

Lyon is een stad die je gemakkelijk te voet kunt verkennen, maar een tochtje op het water is ook een aanrader. Vanaf de Quai des Célestins aan de Saône kun je een boottocht maken naar het charmante Île Barbe of de moderne wijk Confluence. Fietsen langs de oevers van de Rhône is eveneens een geweldige manier om de stad te verkennen. De goed aangelegde fietspaden leiden je naar het groene Parc de la Tête d’Or, waar je lekker kan relaxen. 

De gastronomie van Lyon

Lyon staat bekend als de culinaire hoofdstad van Frankrijk. De stad barst van de bouchons, dit zijn traditionele restaurants waar je de authentieke Lyonese keuken kunt proeven. Specialiteiten zijn onder andere sabodet (varkensworst in rode wijn), cervelle de canut (gekruide witte kaas) en quenelles (vis- of vleesknoedels). 

Winkelen in Lyon

Voor shopliefhebbers is Lyon een paradijs. In het winkelgebied Presqu’île, gelegen tussen de Rhône en de Saône, kan je grote ketens vinden, maar ook kleine boetieks. Lyon staat ook bekend om zijn zijde. In de wijken Vieux-Lyon en Croix-Rousse vind je tal van ateliers waar je zijden producten kunt kopen en zelfs workshops kunt volgen. In het Musée des Tissus et Musée des Arts Décoratifs kom je meer te weten over het textielverleden van de stad.

Les Halles de Lyon Paul Bocuse

Als je op zoek bent naar lokale delicatessen, dan is Les Halles de Lyon Paul Bocuse de plek voor jou. Deze moderne markthal biedt topmerken en producten, van wijnen en kazen tot de beste foie gras en verse vis. 

Praktische Informatie

Lyon is gemakkelijk bereikbaar met de TGV. Vanuit Brussel-Zuid rijden er iedere dag zes rechtstreekse treinen naar Lyon-Part-Dieu. Bezoek voor meer toeristische informatie de officiële website http://www.lyon-france.com.