Lyon bestaat uit twaalf verschillende wijken. Het is de derde grootste stad van Frankrijk en wordt ook wel de hoofdstad van de Franse regio Rhône-Alpes genoemd. Wie voor een stedentrip naar Lyon gaat, heeft meestal beperkt de tijd en moet keuzes maken. Waar ga je naartoe en wat ga je bekijken. Om je een beetje te helpen je keuzes te beperken, bespreken we in deze blog welke wijken van Lyon je niet mag missen. 

Vieux-Lyon

De kans is groot dat deze wijk de reden is dat je überhaupt naar Lyon gaat. En dat is helemaal logisch want deze wijk staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en geeft je het gevoel alsof je een tijdreiziger bent die de wijzer op de tijdmachine op ‘middeleeuwen’ heeft gezet.

Alles in deze wijk ademt oudheid en geschiedenis. Van de authentiek middeleeuwse straatjes en steegjes, tot de huizen in renaissancestijl. En wie wel van een speurtocht houdt, zit in deze wijk helemaal goed, want hoe leuk is het om op zoek te gaan naar de traboules, de geheime deurtjes en passages die staten en wooncomplexen met elkaar verbinden.

Uiteraard zijn er allerlei uitstekende restaurants en cafés te vinden waar je heerlijk kunt eten en drinken. En wat je zeker niet mag missen is de Saint Jean kathedraal met de prachtig versierde astronomische klok. Filmliefhebbers moeten zeker het Film- en miniaturen museum binnenstappen om props van de meest bekende films te kunnen spotten.

 

La Confluence

Liefhebbers van moderne architectuur mogen de wijk La Confluence zeker niet overslaan. Alleen al het Musée des Confluences is de moeite van een bezoekje aan dit deel van Lyon waard. Niet alleen omdat het een gaaf museum is, maar omdat het pand zelf heel bijzonder is. Confluence is een mooie tegenhanger van het historische Vieux-Lyon, want de gebouwen die je hier tegenkomt zijn vaak gloednieuw en heerlijk modern. Een wandeling in dit voormalige industriële gebied, waar nu de hipste woningen te vinden zijn, is echt heel leuk. Omdat de wijk omarmd wordt door de twee rivieren zijn er allerlei fijne, groene plekjes langs het water om te chillen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de wijk vanaf het water te bewonderen met een watertaxi. Vergeet ook vooral niet om de hippe tentjes en winkeltjes te bezoeken die in de oude havenloodsen te vinden zijn. Het oude ontmoet het nieuwe!

Musée des Confluences @ La Confluence @ Lyon | Guilhem Vellut | Flickr

La Croix-Rousse

In deze wijk waar vroeger de zijde-industrie welig tierde, bruist het nog steeds. Niet alleen is deze wijk erg gezellig met zijn trendy bars en hippe winkeltjes en ateliers, door de ligging van de wijk, hoog op de heuvel, kun je het oude centrum mooi bewonderen.

Reis je met jongelui, dan is dit een leuke wijk om te bezoeken vanwege de gave muurschilderingen die je hier tegenkomt, zoals Les Murs des Canuts en Association Mur 69. Voor jong en oud is de dagelijkse markt leuk, waar je allerlei Franse lekkernijen en snuisterijen tegenkomt, of gewoon heerlijk kunt rondslenteren en luisteren naar het Franse geroezemoes en de gezelligheid. 

La Fourvière

Alleen al de manier waarop je de wijk La Fourvière kunt bereiken is reden genoeg om er naar toe te gaan. Want dat doe je namelijk met de ‘funiculaire’, een kabeltreintje. In het platte Nederland kennen wij dat helemaal niet, dus dat is een leuk avontuur (en scheelt een hoop heuvelop sjouwen). Eenmaal in de wijk zie je al snel dat er nog veel meer redenen zijn om deze historische wijk te bezoeken. Hier duik je namelijk de Romeinse historie in. Bijvoorbeeld wanneer je Musée Lugdunum bezoekt, maar ook als je naar de openluchttheaters gaat die zo prachtig gepreserveerd zijn. Ook de Basiliek Notre-Dame de Foruvière is schitterend om te bekijken. Je kunt je bovendien voorstellen dat het uitzicht vanuit deze week geweldig is. Vooral als je dat bekijkt op een van de mooie terrassen onder het genot van een wijntje.

 Afbeelding met buitenshuis, gebouw, hemel, Middeleeuwse architectuur

Automatisch gegenereerde beschrijving

La Presqu’île

Wie een stedentrip naar Lyon boekt om daar vooral te shoppen, heeft de wijk Presqu’île waarschijnlijk bovenaan het lijstje staan. Van dure winkels van de bekendste Franse modehuizen bij het Place de Bellecour tot de gezellig drukke winkelstraat Rue de la République. Of je nu op zoek bent naar designer kleding, authentieke kunst, dure antiek of de meest originele souvenirs, in deze wijk moet je wezen. Ook qua kunst en cultuur kun je hier je hart ophalen, want naast de Opera van Lyon, dat overigens ook een imponerend pand is, mag je het Musée des Beaux-Arts niet missen. In dit museum, dat ook wel het kleine Louvre genoemd wordt, omdat het een van de musea is die dankzij Napoleon stukken van het Louvre toegewezen kreeg. Je vindt hier dan ook een ruime en indrukwekkende collectie met werken van onder andere, Matisse, Chagall, Maurice de Vlaminck, Manet, Monet, Picasso, Van Gogh, Gaugain, Cézanne en Renoir.