In het zuidoosten van Frankrijk ligt de stad Lyon. Een bruisende stad met een bevolking van ongeveer 520.000 inwoners. Hiermee is het een van de grotere steden van het land. De stad heeft een rijke geschiedenis, culinair is er veel te ontdekken en de stad heeft absoluut een unieke sfeer. De inwoners van Lyon worden ook wel Lyonnais en Lyonnaises genoemd.

Twijfel je toch nog over een bezoek aan Lyon? Lees dan in deze blog waarom deze stad bovenaan je reislijst zou moeten staan. 

1. Ontdek de prachtige Renaissance-architectuur 

Wist je dat Lyon op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege alle historie in de stad? Als voormalige hoofdstad van het Romeinse Gallië, herbergt de stad talloze overblijfselen uit dat tijdperk. 

Wandel bijvoorbeeld door Vieux Lyon en bewonder de majestueuze gebouwen die getuigen van een glorieuze periode. De gedetailleerde façades, sierlijke balkons en imposante kerken ademen de geest van de Renaissance.

Ontdek de geheimen van de Traboules, dit zijn doorgangen die de stad doorkruisen en je leiden naar mooie binnenplaatsen. En vergeet niet om naar de kathedraal van Lyon te gaan. Binnenin bevindt zich een indrukwekkend astronomisch uurwerk uit de veertiende eeuw. Ieder jaar is er rond 8 december een lichtfeest in Lyon waarbij ook de kathedraal in de stad op een schitterende manier wordt verlicht.

2. Duik in de gastronomische wereld van Lyon 

Lyon is een belangrijke gastronomische bestemming in Frankrijk en biedt talloze restaurants met heerlijke gerechten uit de regio. Geniet ook van de levendige markthallen van Paul Bocuse, de sfeervolle bouchons (authentieke eethuizen) en de uitgestrekte wijngaarden van de Côtes du Rhône.

 Voor fijnproevers is Lyon absoluut een paradijs met zijn karakteristieke streekgerechten, waaronder de verleidelijke quenelles, de frisse salade lyonnaise, het verrassende tablier de sapeur (pens) en de smeuïge cervelle de canut (smeerkaas).

3. Relax in het ‘Parc de la Tete d’Or’

Het betoverende ‘Park van het Gouden Hoofd’ vormt een groen toevluchtsoord in het hart van Lyon. Het park ligt aan de zuidkant van de Rhône, aan de overkant van de rivier van Lyon. Gedurende de zomermaanden sieren bootjes het grote meer, terwijl fietsers en wandelaars de paden verkennen. Het park herbergt een idyllische rozentuin, een botanische tuin en een dierentuin. Voor de avontuurlijke bezoekers is er een speciaal fietsparcours. 

4. Bewonder de rijke kunst van Lyon

Breng een bezoek aan de diverse musea die de stad rijk is. Kijk eens naar de schitterende meesterwerken in het Musée des Beaux-Arts de Lyon. Dit museum heeft een indrukwekkende collectie van schilderijen, beeldhouwwerken en decoratieve kunsten. 

Hou je van film? Ga dan eens naar het Lumière Institute, dit is gewijd aan de gebroeders Lumière, pioniers in de cinematografie. Voor liefhebbers van hedendaagse kunst biedt het Musée d’Art Contemporain de Lyon boeiende tentoonstellingen. 

5. Je bent er zo! 

Twijfel je niet langer meer? Dan hebben we goed nieuws, want Lyon is een stad die gemakkelijk bereikbaar is vanuit Nederland, zowel met de auto als het vliegtuig. In slechts anderhalf uur vlieg je van Amsterdam naar Lyon, terwijl je met de auto in minder dan 9 uur vanuit Amsterdam de Franse stad bereikt. Eenmaal in Lyon zorgt het goed georganiseerde openbaar vervoer ervoor dat je eenvoudig door de stad kunt reizen. Ook zijn er mogelijkheden om een auto te huren. Dat is een goed idee als je ook graag de omgeving van Lyon wil bekijken. Die is namelijk prachtig. De stad is omgeven door bergen, groene valleien, wouden, wijnvelden, bossen en rivieren. Maak een roadtrip of zoek leuke buitenactiviteiten op.