Er zijn natuurlijk tig leuke steden waar je naar toe kunt voor een citytrip. Parijs, Berlijn, Rome, Londen, allemaal supertoffe steden waar je je makkelijk een week kunt vermaken. Lyon ligt misschien niet direct voor de hand, maar dat is eigenlijk heel erg jammer. Want Lyon heeft ontzettend veel te bieden. Hieronder lees je waarom Lyon absoluut jouw volgende reisbestemming moet zijn.

Paradijs voor foodies en bourgondiërs

Als je Lyon zegt, dan zeg je culinair paradijs! Deze mooie stad, die ten onrechte wat verdwijnt in de schaduw van hoofdstad Parijs, is echt de gastronomische hoofdstad van Frankrijk. Dankzij een hele gunstige ligging, de traditionele bouchons (unieke Lyonese eettentjes), de vele culinaire specialiteiten, uitmuntende restaurants en topchefs is Lyon een waar genot voor eigenlijk iedereen die eet. De wereldberoemde chef-kok Paul Bocuse is geboren in Lyon. Hij werd wel de ambassadeur van de Franse keuken genoemd en opende over de hele wereld restaurants van hoog niveau. Zijn restaurant L’Auberge du Pont de Collonges in Lyon heeft maar liefst drie Michelinsterren! Tijdens je bezoek aan Lyon mag je Les Halles de Paul Bocuse dan ook zeker niet overslaan. In deze grote hal kun je heerlijk smullen van allerlei lokale specialiteiten zoals oesters. Natuurlijk met een goed glas wijn erbij. Een proeverij in Lyon zul je niet snel weer vergeten. 

Klein Parijs

Natuurlijk is Parijs ook een prachtige stad om te bezoeken. Maar Parijs is ook extreem toeristisch en daarmee erg druk. Terwijl Lyon eigenlijk een soort Parijs in het klein is, waar je net zo goed, of misschien zelf beter, kunt genieten van een bloeiende culturele scene, culinaire hoogstandjes, historische architectuur en die typische Franse sfeer. Doordat de stad veel compacter is kun je in de tijd dat je daar bent ook veel meer zien en doen. Het is een stuk overzichtelijker en alles is makkelijk te belopen of te bereizen met de metro. Doordat het minder hysterisch druk is, kun je ook sneller op een terrasje neerploffen om eindeloos te wijnen en mensen te kijken. 

Historische Charme 

Er gaat niets boven lekker slenteren door een stad met van die kronkelende straatjes waar je kunt genieten van prachtige historische architectuur. In Lyon kun je dat urenlang doen, want de stad heeft een zeer rijke geschiedenis die nog dateert van de Romeinse tijd. Waan je even weer in de Renaissance terwijl je door het Vieux Lyon, oftewel de oude stad, wandelt. Wat ook uniek is voor Lyon zijn de traboules. Dit zijn verborgen passages die je tussen de huizen door van de ene naar de andere straat leiden. Soms moet je een poort door en vervolgens langs prachtige binnenplaatsjes, of wenteltrappen om de doorgang door te lopen. Het is ook een mooie manier om je onder te dompelen in het dagelijks leven van Lyon, want vaak bevind je je eventjes op privéterrein. Wil je de traboules ervaren maar heb je geen tijd om ze allemaal zelf op te speuren? Wandel dan door de langste traboule van Lyon, die begint bij nr. 54 in Rue de Boeuf en brengt je langs allerlei geheimzinnige verborgen plekjes.

Kunst en Cultuur

Ook op cultuurgebied is Lyon echt een feestje. Vergeet met zijn honderden op een kluitje staren naar de Mona Lisa, maar ga op je dooie akkertje genieten van de indrukwekkende collectie van het Musée des Beaux-Arts de Lyon. Dit museum voor schone kunsten is een van de grootste kunstmusea in Frankrijk. Alleen de locatie van het museum is al de moeite waard, want het is gevestigd in een benedictijnenklooster uit de 17e en 18e eeuw. De collectie is zeer divers en omvangrijk en met 35 zalen is er voor iedereen wel iets te bekijken waar ze enthousiast van worden. Maar ook in het Musée des Confluences, een wetenschapscentrum en antropologisch museum is er genoeg om te bekijken. Daarnaast kun je je ook nog onderdompelen in feitjes over de Gallo-Romeinse beschaving in Lyon, de filmkunst, hedendaagse kunst en miniaturen, en nog veel meer in de overige musea in Lyon. Niet zo van de kunsten? Dan is de evenementenkalender van Lyon ook nog altijd goed gevuld met festivals en andere toffe activiteiten die je er kunt ondernemen. 

Prachtige en praktische ligging

Een andere reden om Lyon te bezoeken is een praktische. Of je nou met de auto of het openbaar vervoer gaat, je kunt de stad heel goed bereiken. Laat het vliegen liever achterwege, want je kunt ook prima met de hogesnelheidstrein in Lyon komen. Bovendien is Lyon ook een goede uitvalsbasis om andere mooie plekjes in Frankrijk of Europa te ontdekken. De ligging van Lyon is niet alleen gunstig, maar ook adembenemend. Het ligt namelijk precies tussen de rivieren de Rhône en de Saône. Hierdoor heb je in de stad geweldige uitzichten als je het wat hogerop zoekt. Zoals vanaf de heuvel Fourvière, in het prachtige stadspark Parc de la Tête d’Or. Wil je kamperen combineren met het hippe stadsleven? Check dan even welke campings je allemaal vindt rondom Lyon.